Viva la Revolucion!

FSPUB E-mail Gate

Scandalul e-mail-urilor la FSPUB

Pentru cei care au fost studenţi ai facultăţii mai sus numite au avut parte zilele trecute de un scandal cel puţin penibil. Prin urmare, un mail “problemă” conţinând, se pare, conversaţiile private dintre doi profesori, numiţi aici Daniel Barbu şi Alexandra Ionescu, începând cu anul 2002, a ajuns în inbox-ul tuturor celor din mailing-list-ul foştilor şi actualilor studenţi dar şi al profesorilor.

Ca şi fost student, pot spune că această facultate a constituit şi constituie o pepinieră extraordinară pentru tot ceea ce înseamnă participarea absolvenţilor în toate structurile guvernamentale – de la servicii de inteligenţă la partide politice şi instituţii din administraţia centrală şi locală – dar şi non-guvernamentale – fundaţii, asociaţii şi ONG-uri. În aceeaşi ordine de idei, corpul profesoral a fost mereu divizat de orientările ideologice, pe deplin îndreptăţite. Nu cred că există un intelectual care poate ascunde o linişte a conflictului ideologic permanentizat la această instituţie de învăţământ superior.

Dealtfel, nu este un secret că partidele politice parlamentare au încercat să îşi împlinească echipele de strategie electorală cu bagajul intelectual al profesorilor şi al studenţilor. Nu găsesc nicio problemă ca Meleşcanu să fie membru PNL, Preda să ajungă în PE pe listele PDL, Avramescu să îl sfătuiească pe preşedintele României, Stanomir să îşi aducă aportul pe rapoarte prezidenţiale, Dan Pavel să fie alături de George Becali sau chiar Iulia Motoc să fie susţinută de PDL pentru poziţia de judecător la Curtea Constituţională, etc.

Problema mea, ca şi fost student, este alta şi se rezumă la adoptarea tehnicilor murdare şi penibile împrumutate atât de la actualele partide politice parlamentare dar şi de la regimul comunist, puternic condamnat de mai toţi profesorii FSPUB. Se pare că, acum în plină criză, apetitul pentru funcţii şi pentru bani s-a generalizat ajungând şi acolo unde nu ar fi trebuit.

Dar să revenim,

FSPUB

Profesorul Iulia Motoc, judecător la CCR, dintr-o greşeală – cred că are nevoie de prezumţia de nevinovăţie – a trimis un mail tuturor cu o serie de e-mail-uri adunate, corespondenţe, între profesorul Daniel Barbu şi profesorul Alexandra Ionescu. Se pare că aceste corespondenţe fac turul anului 2002 când Banca Mondială a decis publicarea unor volume de literatură de specialitate pe fonduri nerambursabile. Întrucât aceste corespondenţe ating limite de viaţa privată a celor doi profesori, la care au dreptul, nu mă voi lega de ele şi nici nu se vor regăsi aici. Întrebarea care persistă şi cere un răspuns este legată de modalitatea prin care profesorul Iulia Motoc a ajuns în posesia acestor corespondenţe electronice. Şi, mai departe, de ce a decis să le forward-eze tuturor?

Primii care au reacţionat, indignaţi de acest lucru, au fost însuşi studenţii FSPUB întrebându-se retoric dacă aceste elemente au scop educativ.

“Exista vreo relevanta a acestui e-mail pentru activitatea noastra in cadrul Facultatii de Stiinte Politice? Are un scop educativ? Se incearca demonstrarea unei situatii? Sau este, asa cum speram, o greseala tehnica?

Adresam intrebarea pentru simplul fapt ca exista posibilitatea sa fie o greseala si nu am vrea sa violam intimitatea nimanui!” Adrian, U. SPR 2

“Mă simt ca într-un reality show plin de cancan-uri și trăiesc cu ”frica violarii” corespondenței mele și a colegiilor mei dacă ”Stenograma  nouvelles” a fost trimisă din greseală.” Grigore, B. student.

În aceeaşi zi, 23 octombrie a.c., Profesorul Alexandra Ionescu, transmite tuturor din mailing-list-ul FSPUB, un e-mail pentru Profesorul Iulia Motoc. Redăm mai jos, integral, textul respectiv.

Doamnă Iulia Motoc,

Gestul dumneavoastră este incalificabil şi degradant: degradant pentru un adult, încă şi mai degradant pentru un profesor, un jurist şi un magistrat.

A retransmite către întreaga comunitate academică a Facultăţii (profesori şi studenţi), prin intermediul canalelor de comunicare oficiale, un mesaj pe care l-am dezminţit deja – un mesaj care îmi este atribuit, dar care nu îmi aparţine şi al cărui caracter apocrif l-am semnalat deja tuturor colegilor – va transformă în complicele unei meschine operaţiuni de denigrare ale cărei motive sunt greu de înţeles, dar a cărei josnicie este evidentă. Nu cred, Doamnă Iulia Motoc, într-o eroare de transmitere din partea dumneavoastră. Aveţi o carieră prea strălucitoare şi prea multe responsabilităţi instituţionale – în Universitatea din Bucureşti, la Curtea Constituţională sau în alte foruri naţionale sau internaţionale - pentru a vă putea permite luxul unor asemenea scăpări. Sunt în schimb nevoită să constat cu imensă durere că cineva ca dumneavoastră, pe care l-am respectat ca profesor cu ani în urmă, a abandonat orice fel de rigoare morală şi profesională şi s-a transformat într-un agent al celor mai degradante metode de atac la persoană. Aceste metode sunt răspândite în spaţiul public românesc, o ştim prea bine. Dumneavoastră însă, în calitate de profesor, de membru al Curţii Constituţionale, de membru în numeroase foruri responsabile cu Drepturile Omului, aveaţi datoria să luaţi distanţă faţă de asemenea practici, dacă nu chiar să le combateţi. Nu aţi făcut-o. Aţi ales dimpotrivă să vă coborâţi la nivelul unor comportamente ce nu îşi au locul în spaţiile guvernate de cea mai minimă civilitate. În calitatea dumneavoastră de jurist şi de magistrat, ştiţi prea bine, doamnă Iulia Motoc, că nu puteţi şterge gestul pe care l-aţi comis invocând o simplă eroare tehnică. Numai o scrisoare oficială de scuze, semnată de dumneavoastră şi transmisă pe toate canalele instituţionale de comunicare ale Facultăţii, ar putea compensa parţial ofensa pe care mi-aţi adus-o. În caz contrar, mă voi simţi nevoită să mă adresez forurilor instituţionale competente. Oricum ar fi, îmi este teamă că ofensa pe care v-aţi adus-o singură, doamnă Iulia Motoc, nu va putea fi nicicum ştearsă.

Profit de ocazie pentru a-i solicita formal Decanului Facultăţii de Ştiinţe Politice să-şi exercite la rândul său atribuţiile ce îi revin pentru a declanşa procedurile de sancţionare disciplinară a d-nei Iulia Motoc, cu toate consecinţele instituţionale şi mediatice pe care o asemenea procedură le poate avea. Îi cer de asemenea Decanului Facultăţii să facă ceea ce poziţia pe care o ocupă îl obliga să facă de mult: să se comporte ca un adevărat responsabil de instituţie şi să intervină pentru a administra dialogul dintre membrii Facultăţii în interiorul spaţiul universitar.

În loc de încheiere, vă precizez, doamnă Iulia Motoc, că m-aţi obligat să vă răspund chemând drept martori atât pe colegi, cât şi pe studenţi. Pe studenţi, dumneavoastră i-aţi făcut parte la acest nefericit schimb de replici. Studenţii nu vor avea nimic de câştigat de urma gestului dumneavoastră. Ei vor afla numai ceea ce ştiau deja: anume că profesorii lor sunt simpli oameni.

În aşteptarea scuzelor dumneavoastră publice,

Conf.Dr. Alexandra Ionescu

Alexandra Ionescu
 Institutul de Cercetari Politice

Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti

strada Spiru Haret, nr. 8, 010175 Bucuresti

+40213141268

www.alexandraionescu.eu

După 40 de minute, în aceeaşi zi, Profesorul Iulia Motoc îi răspunde profesorului Alexandra Ionescu. (text integral)

Doamna Alexandru Ionescu,

1. Odata ce aceste emailuri au aparut pe profesori@fspub.ro trebuia sa cereti investigarea in legatura cu persoana care le-a trimis.  Nu ati facut-o. Ati spus numai sa sunt apocrife. Colegii sunt martori ca am condamnat la acel moment acele acte.

2. Daca ar fi fost intentia oricui de a trimite aceste emailuri intentionat,  si nu o eroare tehnica, care apar frecvent, cu siguranta ca persoana respectiva nu ar fi fost propria adresa si propriul nume Ar fi fost cel putin stupid sa o faca . Cred ca nu stiti ce inseamna complicitate.

3. Si eu voi cere sanctionarea disciplinara a tuturor celor care s-au adresat pe formul profesorilor cu calomnii incalificabile.

4. Probabil ca mai degradant si mai incalificabil sunt faptele care ne-au fost comunicate in adunarea generala in perioada in care ati prodecan. Toti profesori asteptam raspuns de la Rectorat in urma memoriului depus.

5. Daca ar fi declansata o ancheta reala in legatura cu folosirea fondurilor in facultate-asa cum au mai fost- ce vor constata cat de reale sunt datele financiare cuprinse in aceste emailuri- folosirea fondurilor de la Banca Mondiala etc. Nu este prima ancheta penala din Facultate.

6. Se cunoaste foarte bine cum s-a incheiat fosta ancheta OLAF si in ce conditii a parasit facultate cel care a descoperit anumite fapte, fostul Decan, Profesorul George Voicu.

7. Reactiile dumneavoastra dupa noile alegeri sunt cunoscute si exista martori si in acest sens.

8. Acest email mi se pare incalificabil, contine o serie intreaga de calomnii si voi cere si eu decanul sanctionarea disciplinara a dumneavoastra. Nu folositi un limbaj de profesor universitar. Nici amenitarile nu apartin limbajului unui profesor universitar.

In asteptarea scuzelor dumneavoastra publice,

Iulia Motoc

Pe parcursul zilei respective, 23 octombrie 2010, mai mulţi studenţi, masteranzi şi doctoranzi au trimis solicitări de retragere a adreselor lor electronice din listele comune ale facultăţii.

Profesorul Daniel Barbu a trimis un mail unui grup restrâns, se pare profesorilor FSPUB, prin care semnala nişte elemente cel puţin părtinitoare. Cu toate acestea, profesorul Iulia Motoc a forward-at (scuzaţi rom-engleza) tuturor e-mail-ul profesorului Barbu. Redăm integral textul primit pe adresele FSPUB.

Stimaţi colegi,

Constat că manifestările denigratoare la adresa mea au atins un nivel de infamie greu de imaginat într-un spaţiu universitar. Vreme de cinci luni, prin acţiuni concertate, conducerea facultăţii, asistată de alte câteva cadre didactice printre care se remarcă Iulia Motoc, Luciana Ghica şi Paul Fudulu, şi încurajată de totala lipsă de reacţie a majorităţii membrilor consiliului au constituit zi de zi şi cu metodă elementele probatorii ale delictului pe care dreptul european îl recunoaşte sub numele de hărţuire morală (mobbing). Hărţuirea morală este un delict comis în grup (mob), cu frecvenţă, având drept ţintă distrugerea reputaţiei profesionale şi a demnităţii personale a unui angajat şi urmărind înlăturarea acestuia din instituţie. Am fost insultat în cele mai diverse moduri, am fost declarat „uzat”, am fost acuzat pe faţă de a-mi fi însuşit cărţi achiziţionate de facultate şi de a fi introdus falsuri pe site-ul facultăţii, a fost dezorganizat secretariatul şcolii doctorale, a fost desfiinţat regulamentul şcolii doctorale, s-a încercat afectarea admiterii la doctorat, a fost desprinsă placa cu numele ICP de pe imobilul din Spiru Haret, am fost ameninţat cu „aruncarea în stradă” şi cu repercusiuni disciplinare, mi s-a cerut pe toate vocile şi tonurile demisia din toate funcţiile, au fost blocate statele catedrei de ştiinţă politică, în sfârşit, pe adresele oficiale ale profesorilor facultăţii au fost trimise mesaje apocrife menite să mă pună în cauză cu titlu privat. Nici măcar acum nu aş fi reacţionat dacă aceste mesaje nu ar fi fost de natură să aducă atingere demnităţii altor doi colegi, Alexandra Ionescu şi Cristian Preda, pe care-i preţuiesc în cel mai înalt grad deopotrivă ca persoane şi ca intelectuali. Cum în justiţia românească au fost formulate deja plângeri pentru hărţuire morală am decis ca toate relaţiile mele cu actuala conducerii a facultăţii şi cu asociaţii acesteia să fie mediate de un avocat. Nu mă voi lăsa înlăturat şi voi recurge la toate căile legale, ca şi la presă, pentru a pune capăt acestor manifestări revoltătoare care, în ochii studenţilor şi ai colegilor din alte facultăţi, ca şi din afara universităţii, au distrus prestigiul Facultăţii de Ştiinţe Politice, prestigiu naţional şi internaţional construit vreme de nouăsprezece ani cu responsabilitate, cu pricepere, cu dragoste şi cu infinite eforturi.

Daniel Barbu

va urma…

dacă cineva din cei prezenţi în acest articol doreşte un drept la replică sau doreşte să aducă clarificări sau precizări o poate face pe adresa office@noielite.ro.

Echipa NoiElite.ro

Print This Post Print This Post
Previous Topic
Next Topic

Reader Feedback

One Response to “FSPUB E-mail Gate”

Leave a Reply

NonElite

Cristian Diaconescu (UNPR)

Cristian Diaconescu (UNPR)

Cum ar fi o prăjitură diplomat dacă nu ar avea frişcă? Cam fadă, nu? Ei bine, cam acelaşi gust îmi lasă, de câte ori apare, cel mai constipat politician român, ilustrul „diplomat pe grad” (cum se autodefinea) Cristian Diaconescu, [Continuare]

Tudor Ciuhodaru

Tudor Ciuhodaru

Ce poate însemna pentru cineva (T. Ciuhodaru), membru în Legislativul României, ideea de reprezentativitate? Până la ce nivel poate cineva sa sfideze încrederea și răbdarea alegătorilor lui (mai ales când este vorba de un sistem electoral [Continuare]

Daniel Oajdea

Daniel Oajdea

Anul de grație 2011, an pre electoral. Vine 2012, an plin de campanii electorale. Acum, că toată lumea știe, vede, simte și miroase zoaia politică de pe umerii PDL-ului, nu este ceva nou. Însă aproprierea anului electoral dă drumul la [Continuare]

I-News

Băsescu a găsit mamele eroine ale lui Ioan Oltean

Băsescu a găsit mamele eroine ale lui Ioan Oltean

O declarație făcută de Traian Băsescu joi seară în emisiunea de la Digi24 a trecut neobservată, deși importanța este de-a dreptul istorică: președintele a anunțat că în momentul de față, românii sunt mai mulți decât pe vremea lui Ceaușescu. Nu, n-a spus-o direct, dar o operație de aritmetică banală ne conduce implacabil la această concluzie [Continuare]

NoiElite

Andrei Filip (dr.): Cataracta – peste 70% din oamenii sănătoși dezvoltă această afecțiune după vârsta de 65 de ani

Andrei Filip (dr.): Cataracta – peste 70% din oamenii sănătoși dezvoltă această afecțiune după vârsta de 65 de ani
Operația pentru reducerea dioptriilor cu laser, împreună cu tehnica PRK, oferă siguranță și satisfacție celor care doresc să scape de ochelari. Tratamentul laser este "o minune" a medicinei moderne, permițându-ne să facem lucruri [Continuare]

Florin Buicu (USL): “Am susținut SMURD-ul și pe Raed Arafat, am ieșit și în stradă în ianuarie 2012″

Florin Buicu (USL): “Am susținut SMURD-ul și pe Raed Arafat, am ieșit și în stradă în ianuarie 2012″
În primul rând, cine este omul Corneliu Florin Buicu? Sunt medic, cadru didactic universitar și candidez din partea USL pentru funcția de deputat al Colegiului Nr. 2 Tîrgu Mureș, reprezentând cartierele Tudor, Unirii, Cornișa și 22 [Continuare]

Iulian Crăciun (ARD) – ambasadorul românilor cu handicap

Iulian Crăciun (ARD) – ambasadorul românilor cu handicap
Candidatul Alianţei România Dreaptă pentru colegiul 8 Senat, Iulian Crăciun, a declarat cu prilejul lansării candidaţilor ARD pentru sectorul 4 al Capitalei, că va fi în Parlament ”ambasadorul” persoanelor cu handicap din [Continuare]

Diana Tusa (PNL): “Cateodata, si eu ma intreb ce caut in politica”

Diana Tusa (PNL): “Cateodata, si eu ma intreb ce caut in politica”
I: Ce cauta o femeie in politica romaneasca? Diana Tusa: De ce o femeie nu poate reusi in politica? E adevarat, lumea e plina de misogini si in partid si in afara lui, dar, si in politica, la fel ca in celelalte domenii, trebuie sa lupti. Ceea ce am [Continuare]

Adrian Chis (IND.): Viseul are nevoie in acest moment de profesionalism

Adrian Chis (IND.): Viseul are nevoie in acest moment de profesionalism
I: Ce v-a facut sa va hotarati sa candidati pentru fotoliul de primar al orasului Viseu de Sus? Adrian Chis: M-am hotarat sa candidez deoarece a trecut prea mult timp de cand nu s-a mai intamplat nimic bun in orasul nostru si cred ca a sosit [Continuare]

Cornel Briscaru (USL): Nu dau pomeni electorale!

Cornel Briscaru (USL): Nu dau pomeni electorale!
Brișcaru nu se regăsește în voturile din partea celor care așteaptă pomeni electorale * PDL reprezintă cea mai mare amenințare la adresa USL-ului *  Nu are nicio slăbiciune * Are intoleranță la corupție și spagă * Nu se vede migrator [Continuare]